1. HABERLER

  2. DENİZ VE ÇEVRE

  3. Denize sızan petrol Kırım sahillerine tehdit ediyor
Denize sızan petrol Kırım sahillerine tehdit ediyor

Denize sızan petrol Kırım sahillerine tehdit ediyor

15 Aralık'ta meydana gelen fırtınada zarar gören Volgoneft 239 ve Volgoneft 212 adlı iki Rus petrol tankeri yaklaşık 9.200 ton mazot taşıyordu.

A+A-

Rusya, geçen ay Karadeniz'de meydana gelen petrol sızıntısının Kerç Boğazı'nın her iki tarafında çevre kirliliğine yol açması nedeniyle, 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'da Cumartesi günü bölgesel olağanüstü hal ilan etti.

Rusya'nın Sevastopol şehrinin valisi Mikhail Razvozhaev, çevre kirliliğinin acilen ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, şehirde olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü hal ilanı, yetkililere vatandaşlara evlerini tahliye etme emri vermek gibi hızlı kararlar alma konusunda daha fazla güç veriyor.

Acil Durumlar Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, çalışmaların şu anda 86.000 metrik tondan fazla kirlenmiş kum ve toprağı temizlediğini söyledi.

10.000'den fazla kişi, bir yazlık tatil beldesi olan Anapa ve çevresindeki kumsallardan viskoz, kötü kokulu akaryakıtı kürekle çıkarmak için çalışıyor. Çevre grupları yunusların, domuz balıklarının ve deniz kuşlarının ölümlerini bildirdi.

Kerç Boğazı, Karadeniz ile Azak Denizi arasında uzanıyor ve Kırım'ın Kerç Yarımadası'nı Rusya'nın Krasnodar bölgesinden ayırıyor.

Ne olmuştu?
15 Aralık'ta Kerç Boğazı'nda meydana gelen fırtına sırasında iki Rus petrol tankeri hasar gördü.

Volgoneft 239 ve Volgoneft 212 adlı iki Rus petrol tankeri ağır ve düşük kaliteli bir petrol ürünü olan yaklaşık 9.200 ton mazot taşıyordu. Gemilerden biri karaya oturarak pruvasını yırttı ve bu durum geminin ikiye bölünerek batmasına neden oldu. Tahminen 3.700 ton mazot denize döküldü.

Her iki geminin de 50 yaşından büyük olması, AB içinde ve denizcilik sektöründe Rusya'nın "gölge filo" olarak adlandırılan yaşlanan tankerleri kullanmasına ilişkin endişelere yol açtı.

Petrol, Kremlin'in Ukrayna'daki savaşını finanse etmek için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor. AB, 2022 yılında Rus ham petrolü için varil başına 60 dolar fiyat sınırı getirerek Batılı şirketlerin bu sınırın üzerinde petrol satan tankerlere hizmet vermesini yasakladı.

Moskova bu sınırı aşmak amacıyla, mülkiyeti belirsiz ve sigorta yapıları muğlak, yaşlanmış ve sigortasız tankerlerden oluşan bir "gölge filo" oluşturdu.

Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Rus 'gölge filosu' yaptırımlardan kaçınmak için elverişli bayraklardan ve karmaşık sahiplik ve yönetim yapılarından yararlanırken, yüklerinin kökenini gizlemek için çeşitli taktikler uyguluyor," denildi.


Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, çevre ve güvenlik riskleri nedeniyle "gölge filoyu" hedef alarak Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar yayınladı.

AB, bakımsız gemilerin "yönetmeliklere asgari düzeyde riayet ederek faaliyet gösterdiği, önemli çevre, deniz güvenliği ve güvenlik riskleri oluşturduğu" yönündeki endişelerini dile getirdi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.