1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Deniz korsanlığında azalma, mürettebata yönelik şiddette artış
Deniz korsanlığında azalma, mürettebata yönelik şiddette artış

Deniz korsanlığında azalma, mürettebata yönelik şiddette artış

Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB), 2024'ün ilk yarısında gemilere yönelik korsanlık ve silahlı soygun olaylarında bir azalma olduğunu bildiriyor. Ancak Büro, artan şiddet ortamında denizcileri korumak için sürekli teyakkuz çağrısında bulunuyor.

A+A-

IMB'nin 2024'ün 1. yarısı raporuna göre, 2024'ün ilk yarısında gemilere yönelik 60 korsanlık ve silahlı soygun olayı kaydedildi; bu sayı, 2023'ün aynı döneminde kaydedilen 65 olaydan daha az. Bildirilen 60 olaydan 46'sına gemiye çıkıldı, sekizine saldırı girişimi yapıldı, dördü kaçırıldı ve ikisine ateş açıldı; gemiye çıkmalarda %85'lik bir başarı oranı sağlandı.

IMB'nin raporu mürettebat üyelerine yönelik şiddette endişe verici bir artış olduğunu ortaya koydu; 85 kişi rehin alındı, 11 kişi kaçırıldı ve iki kişi tehdit edildi. 34 olayda silahlar ve bıçaklar kullanıldı.

ICC Genel Sekreteri John WH Denton, "Genel olarak bildirilen korsanlık eylemlerinin sayısında bir düşüş görmek bizi rahatlatırken, şiddet içeren olaylardaki endişe verici artış, özellikle deniz taşımacılığında artan belirsizlik döneminde, tüm denizcilerin güvenliğini sağlamak için uluslararası toplumun sürekli teyakkuzda olması gerektiğinin altını çiziyor" dedi.

Somali Korsanlığı
Bildirilen olaylardaki küresel düşüşe rağmen, Somali korsanlığı 2024'ün ilk yarısında bildirilen sekiz olayla bir tehdit olmaya devam ediyor; bunlardan üçü kaçırma olayı. Somali korsanları, Somali kıyılarından 1.000 deniz miline kadar uzaklıktaki gemileri hedef alma yeteneğini göstermeye devam ediyor.

IMB Direktörü Michael Howlett, gemi sahiplerine ve kaptanlara Somali sularından geçerken gemilerini güçlendirmeleri ve en son En İyi Yönetim Uygulamaları'nda önerilen yönergeleri takip etmeleri konusunda uyarıda bulunarak dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Gine Körfezi
Gine Körfezi'nde , 2024'ün ilk altı ayında olaylar 14'ten 10'a düştü, ancak mürettebatın güvenliği ve refahına yönelik tehditler devam ediyor. Bölge, bu yılın ilk yarısında iki ayrı olayda küresel olarak 11 mürettebat kaçırma ve bir olayda 21 mürettebatın rehin alınmasına neden oldu. IMB, bu olaylara yanıt vermek için güçlü bir bölgesel ve uluslararası deniz varlığına ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Singapur Boğazı
Singapur Boğazı'nda, 2024'ün ilk yarısında bildirilen 13 olaydan, geçen yılın aynı döneminde bildirilen 20 olaya kıyasla gözle görülür bir düşüş görüldü. Ancak, bu sulardan geçen büyük gemilerin hedef alınması ve gemiye binilmesi endişe verici olmaya devam ediyor. Düşük seviyeli fırsatçı suçlar devam ediyor, altı ayrı olayda 10 mürettebat rehin alındı ​​ve 11 olayda silah ve bıçak bildirildi.

IMB'nin raporu, bildirilen olaylarda düşüşe rağmen bazılarının bildirilmediğini vurguluyor. Endonezya takımadaları, 2021'in başından bu yana en yüksek olan 12 olay kaydetti, iki mürettebat üyesi rehin alındı ​​ve biri tehdit edildi. Altı olayda bıçaklar ve birinde silahlar kullanıldı. Dumai demirlemesinde bu yıl 2023'ün ilk yarısındaki bir olaydan altı olaya artış görüldü.

Bangladeş'te düşük seviyeli olaylar 2023'ün ilk altı ayında birden 2024'te ona çıktı. Bu, 2015'ten bu yana yılın ilk yarısında bildirilen en yüksek sayı. Tüm gemiler demirliydi ve Chattogram'da sekiz olay bildirildi.

IMB, denizdeki yaşamı korumak için sürekli teyakkuz ve güçlü bölgesel ve uluslararası çabaların gerekliliğini yineliyor.

Howlett, "Bildirilen olaylardaki düşüş memnuniyet verici olsa da, denizcileri, küresel nakliyeyi ve ticareti korumak için bölgesel denizcilik iş birliğinin sürdürülmesi ve devam ettirilmesi elzem olmaya devam ediyor. Rehavete yer yok" dedi.

Kaynak: gcaptain

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.