1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Deniz Anlaşmazlıklarının Barışçıl Yollarla Çözümüne İlişkin Bölgesel Deneyimler" Konferansı gerçekleştirildi
"Deniz Anlaşmazlıklarının Barışçıl Yollarla Çözümüne İlişkin Bölgesel Deneyimler" Konferansı gerçekleştirildi

"Deniz Anlaşmazlıklarının Barışçıl Yollarla Çözümüne İlişkin Bölgesel Deneyimler" Konferansı gerçekleştirildi

“Deniz Anlaşmazlıklarının Barışçıl Yollarla Çözümüne İlişkin Bölgesel Deneyimler: Kosta Rika Cumhuriyeti Ve Ekvador Cumhuriyeti Arasında Denizcilik Anlaşması Konferansı” Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

A+A-

Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM), Kosta Rika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Ekvator Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde “Deniz Anlaşmazlıklarının Barışçıl Yollarla Çözümüne İlişkin Bölgesel Deneyimler: Kosta Rika Cumhuriyeti Ve Ekvador Cumhuriyeti Arasında Denizcilik Anlaşması Konferansı” gerçekleştirildi.

7 Ekim 2024 tarihinde Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Regional Experiences of Peaceful Settlement of Maritime Disputes: The Maritime Agreement between Republic of Costa Rica and the Republic of Ecuador” başlıklı konferans Kosta Rika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gustavo Campos Fallas, Ekvador Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lourdes Puma Puma ve DEHUKAM Yönetim Kurulu üyesi ve Baş Araştırmacısı Prof. Dr. İsmail Demir’in açılış konuşmaları ile başladı.

Prof. Dr. İsmail Demir açılış konuşmalarında Kosta Rika Cumhuriyeti ve Ekvador Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerin neticesinde oluşturulan deniz sınırlandırma anlaşmasının pek çok ülkeye örnek teşkil edeceğini dile getirdi.

kosta-rika-buyukelcisi.jpg

Kosta Rika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gustavo Campos Fallas açılış konuşmalarında Kosta Rika Cumhuriyeti’nin karbon emisyonlarının azaltımı ve denizlerin sürdürülebilir kullanımı konusunda attığı önemli adımlar hakkında bilgiler verdi. Ayrıca, Kosta Rika Cumhuriyeti’nin diğer komşu ülkeler ile işbirliği içerisinde pek çok uzlaşıya imza attıklarını dile getirdi.

ekvador-buyukelcisi.jpg

Ekvador Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lourdes Puma Puma açılış konuşmalarında uluslararası deniz hukuku alanında uyuşmazlıkların çözümünde barışçıl çözüm yollarının uygulanmasının önemine vurgu yaparak Kosta Rika Cumhuriyeti ile imzalamış oldukları anlaşma ile başka ülkelere örnek teşkil etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından DEHUKAM Uzman Araştırmacısı Doç. Dr. Ali İbrahim Akkutay’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansta Kosta Rika Cumhuriyeti Hollanda Büyükelçisi Sayın Arnaldo Brenes Castro, Kaptan Carlos Zapata Perez ve DEHUKAM Uzman Araştırmacısı Prof. Dr. Yücel Acer konuştu.

deniz-anlasmazliklarinin-bariscil-yollarla-cozumune-iliskin-bolgesel-deneyimler-1.jpg

Arnaldo Brenes Castro, yaptığı sunumda Kosta Rika ve Ekvador arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi ve kıta sahanlığının genişletilmesi konusundaki ortak girişimi ele alarak, bu işbirliğinin uluslararası düzeyde örnek teşkil eden yönlerini vurguladı.

Kaptan Carlos Zapata Perez ise Ekvador ve Kosta Rika arasındaki deniz alanlarının sınırlandırılması anlaşmasına konu olan sınırın teknik yönlerini ve iki ülke kıta sahanlıklarının genişletilmesi için Birleşmiş Milletler Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Komisyonu’na yapılan ortak başvurunun detaylarını aktardı. Zapata Perez, bu sürecin bilimsel ve teknik uzmanlık gerektiren yönlerini de dinleyicilere aktardı.

deniz-anlasmazliklarinin-bariscil-yollarla-cozumune-iliskin-bolgesel-deneyimler-2.jpg

DEHUKAM Uzman Araştırmacısı Prof. Dr. Yücel Acer ise Doğu Akdeniz’deki deniz sınırı belirleme meselelerine odaklanarak Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımını açıkladı. Prof. Dr. Acer, deniz sınırlarının uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyet temelinde barışçıl bir şekilde çözülmesinde diplomatik diyalog ve işbirliğinin kritik rolünü vurguladı.

Konferans, hem Latin Amerika'daki deniz yetki anlaşmaları konusundaki başarılı bir iş birliği örneğini hem de Doğu Akdeniz'deki benzer sorunlara yönelik çözüm yollarını ele alarak katılımcılara zengin ve çok yönlü bir perspektif sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.