1. YAZARLAR

  2. Cem Devrim YAYLALI

  3. Atmaca Güdümlü Mermisi
Cem Devrim YAYLALI

Cem Devrim YAYLALI

Serb. Deniz. Yazarı ve Analist

Atmaca Güdümlü Mermisi

A+A-

Haziran ayı içinde Türk Deniz Kuvvetleri çok önemli bir başarıya imza attı. Roketsan firmasının ana yüklenicisi olduğu Atmaca gemi savar füzesi TCG Kınalıada korvetimizden ateşlendi ve 70 kilometre uçtuktan sonra münfesih Işın kurtarma gemisine başarı ile isabet etti.

atmaca-gudumlu-mermisi-hedefi-vurma-ani.jpg

Işın gemisi bu isabet sonrası aldığı hasar yüzünden yaklaşık bir saat sonra battı. Oysa boş, görevden alınmış bir gemiyi batırmak zordur. Çünkü boş bir gemide ne füzenin infilak etmesinden sonra gemide ikincil patlamalara yol açacak ne de başlayan yangını besleyecek malzeme bulunmaz. Buna rağmen geminin batmış olması aldığı hasarın yıkıcılığını göstermektedir.

Atmaca güdümlü mermisinin Türk Deniz Kuvvetlerinde bulunan Amerikan menşeli Harpoon ve Fransız menşeli Excocet güdümlü mermilerinin yerini bir an önce alması en büyük dileğimizdir.

Atmaca gibi gemi savar güdümlü mermiler günümüzde deniz kuvvetlerinin düşmana karşı kullanacağı en temel saldırı silahlarıdır.

Bir çatışmaya girerken her asker elindeki silah sistemine yüzde 100 güvenmek ister. Onunla attığını vuracağına emin olmak ister.

Bu yüzden bu silah sisteminin her türlü detayına tamamen hâkim olmak ve bu sistemin olumlu olumsuz bütün yönlerine en ince ayrıntısına kadar bilmek olası bir deniz savaşında zafer anlamına gelecektir. Eğer kullanılan bir cihazın veya silahın yeteneklerine hâkim değilseniz sadece size verdiği bilgi kadarını bilebilirsiniz.  

Bu güvenin sizin kullandığınız güdümlü mermiler yabancı menşeli iken mutlak ve tam olması zor olacaktır.

Ayrıca Türkiye’nin NATO müttefiklerinin açık veya örtülü ambargolarına maruz kaldığı ABD’nin CAATSA yaptırımlarını uyguladığı bu günlerde kritik sistemlerde yabancı kaynaklara bağlılığı azalmak gerekmektedir. 

Bir harp silah aracını kendi olanaklarımızla üretmek ileride şartların yaratacağı düzeltme veya değişiklikleri kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde yapabilme imkânı da vermektedir.

Bu yüzden, motorundan arayıcı başlığına, ateşleyen komuta kontrol yazılımından güdümlü merminin korunduğu lançere kadar tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Atmaca füzesinin performans kriterleri hakkında kafalarda en ufak bir şüphe olmayacaktır.

Rahmetli Özden Örnek Oramiral’in Milgem’in Öyküsü kitabının 173. sayfasında Atmaca füzesinin bir konsept olarak nasıl doğduğu anlatılmaktadır. Milgem projesi geliştirilirken Deniz Kuvvetleri Harpoon füzesinin bu gemilerde kullanılmasına karar vermişti, çünkü füze iyi bir silahtı ve sistemi çok iyi bilinmekte idi. Ancak yine de gelecek için bazı tedbirler alınmalıydı.

2005 yılında Özden Örnek zamanın Roketsan genel müdürü ile görüşerek istenilen güdümlü mermi hakkında fikirlerini açar. İş resmiyete dökülünce 15 yıl sonrasını düşünerek bir güdümlü mermiden ne istendiğine dair bir ihtiyaç dokümanı hazırlanır ve Roketsan’a iletilir. Daha sonra Roketsan ile yapılan toplantıda Roketsan uzmanları istenilen güdümlü merminin yüzde 85’ini yerli olarak yapılabileceğini, kalan yüzde 15’ini ise teknoloji transferi yolu ile halledilebileceğini belirttiler. Özden Örnek’in talebiyle ilk denemelere 2015 yılında başlanılmasına karar verilir.

atmaca-gudumlu-mermisi.jpg

Bu şekilde doğan Atmaca güdümlü mermisinin halka bildirilen ilk atış denemesi 2016 yılında olmuştur. Tüm hava şartlarında kullanılabilen Atmaca karşı tedbirlere dayanıklılığı ve 3 boyutlu görev planlama sistemi sayesinde hareketsiz ve hareketli hedeflere karşı etkilidir. Atmaca küresel konumlandırma sistemi, ataletsel ölçüm sistemi, barometrik altimetre, radar altimetre ile donatılmıştır. Bu sayede hedefine çok alçaktan uçarak ve aktif radar başlığı sayesinde yüksek doğrulukla bulur. 220 kilometre üzeri menzili olan füze 250kg harp başlığı taşımaktadır. Üzerinde bulunan veri linki füzeye hedef güncelleme, tekrar saldırma ve görev sonlandırma özellikleri kazandırır.

Haziran ayında yapılan test seri üretim hattı kalifikasyon testi kapsamında yapılmıştır. Bu Roketsan ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2018 yılında Atmaca güdümlü mermisinin seri üretimine dair sözleşme kapsamında kurulan seri üretim hattından çıkan ilk füzenin etkisinin denenmesi anlamına gelmektedir. Böylece seri üretim hattının etkinliği onaylanmış oldu. Test sonrası Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin yaptığı açıklamalarda seri üretim faaliyetlerinin devam ettiğini, üretilen ilk füzelerin silahlı kuvvetlerimize teslim edilmek üzere hazırlanmakta olduğunu Atmaca güdümlü mermilerinin 2021 yılı içinde envantere girerek gemileriz üzerine takılacağını paylaşmıştır.

Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde Harpoon güdümlü mermilerinin yerine Atmaca güdümlü mermilerinin konulmaya başlaması gemilerde ciddi bir yapısal değişiklik gerektirmeyecek gibi gözüküyor.  Atmaca füzesi ve lançerleri gerek ebat gerek şekil olarak Harpoon güdümlü mermisine ve onun lançerine çok yakın olduğu için fiziki değişimler gemilerde büyük bir sorun yaratmayacaktır. Asıl değişmesi gereken ise gemilerin savaş yönetim yazılımları olacaktır. Bu yazılımlar geminin bütün sensörlerinden gelen verileri işleyerek taktik resmi savaş harekât merkezindeki personelin görmesini sağlarlar. Düşman hedefleri gene bu yazılım aracılığı ile izlenir ve gerektiğinde geminin silahları gene bu yazılım üzerinden ateşlenir. Mevcut yazılımlarda gemi savar füzesi olarak Harpoon güdümlü mermisi tanımlıdır. Bu yazılımın değiştirilerek Harpoon füzesinin özelliklerinin yerine Atmaca füzesinin özelliklerinin eklenmesi gerekecektir.

Roketsan’ın üretim kapasitesine bağlı olarak Türk Deniz Kuvvetlerimizde bulunan yabancı üretim güdümlü mermiler zaman içinde Atmaca güdümlü mermisi ile değiştirilmiş olacaktır. Türk Deniz Kuvvetlerinin kılıcının keskin yüzü uzun zamandan beri tekrar Türk malı olacaktır.

Bu yazı toplam 1089 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.