1. HABERLER

  2. KURUMSAL

  3. Dizel yakıtla çalışan yolcu vapuru elektrikli sisteme dönüştürülüyor
Dizel yakıtla çalışan yolcu vapuru elektrikli sisteme dönüştürülüyor

Dizel yakıtla çalışan yolcu vapuru elektrikli sisteme dönüştürülüyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevreci belediye kimliğiyle toplu taşıma araçlarında doğaya salınan karbondioksiti en aza indirmek için çalışmalar yürütüyor.

A+A-

Bu kapsamda Büyükşehir, Avrupa Birliği Horizon Programıyla dizel yakıtla çalışan Atatürk yolcu vapurunu elektrikli sisteme dönüştürüyor. Fon miktarı 8 milyon euroyu bulacak projede geliştirme ve araştırma sonucunda elektrikli bataryanın Atatürk yolcu vapuruna montajı sağlanacak.

Atatürk vapuruna teknik gezi
Toplantı öncesi Atatürk yolcu vapurunda teknik gezi yapıldı.

ataturk-vapurunda-8-milyon-avroluk-donusum-2.jpg

Büyükşehir, Avrupa Birliği Horizon Programıyla daha temiz bir dünya için dizel yakıtla çalışan Atatürk yolcu vapurunu elektrikli sisteme dönüştürüyor.

Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip bu dönüşümün detaylarının konuşulduğu proje teknik toplantısı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya, yurt dışından gelen uzmanların yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına proje yürütücüleri olarak Deniz Ulaşım Şube Müdürlüğü ile Avrupa Birliği Şube Müdürlüğünün teknik personelleri katıldı.

ataturk-vapurunda-8-milyon-avroluk-donusum-1.jpgToplantıda Atatürk yolcu vapuru motorunun tahrik sistemi dizel yakıt sisteminden bataryalı (elektrikli) tahrik sistemine dönüştürülmesi konuşuldu. Atatürk yolcu vapuruna uygun bataryaların seçilmesi ve yerine montaj yapılması da konuşan konular arasındaydı.

Avrupa Birliği Fonu
Proje kapsamında Belçika merkezli Yeşil Teknolojiler İçin Brüksel Araştırma ve Yenilik Merkezi’nin Horizon Europe Call ' HORIZON-CL5-2022-D5-01-01, çağrısı ile sözleşmeler 01.01.2023 tarihi itibariyle imzalanmış ve geliştirme işlemleri başlatılmıştı. Bu dönüşümün Avrupa Birliği Fonu ile yapılması ve Türkiye’de ilk ve tek olması açısından büyük önem arz ediyor. Fon miktarı 8 milyon euroyu bulacak projede geliştirme ve araştırma sonucunda 3 MVA kapasiteli bataryanın Atatürk yolcu vapuruna montajı sağlanacak. Montaj sonucunda batarya Büyükşehir’e ait olacak.

AB Fonu ile toplantılar
Proje kapsamında Belçika merkezli Yeşil Teknolojiler İçin Brüksel Araştırma ve Yenilik Merkezi’nin organizasyonu ile yüzyüze toplantılar gerçekleştirildi.

ataturk-vapurunda-8-milyon-avroluk-donusum-3.jpg

Bu projenin yürütülmesiyle alakalı olarak olarak Kocaeli Kongre Merkezinde 6-7 Temmuz tarihlerinde iki gün süreyle toplantı yapıldı. Bu toplantıya konsorsiyum olarak yurt dışı ve yurt içinden 14 firma yetkilisi katılım sağladı.

Proje için Avrupa Birliği Destekli Projenin isminin FLEXSHIP olarak anılması kararı alındı, kullanıcılar sosyal medyada bu şekilde takip edebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.