1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. Arktika'da buzun altına inşa edilmiş 'gizli bir şehir' bulundu
Arktika'da buzun altına inşa edilmiş 'gizli bir şehir' bulundu

Arktika'da buzun altına inşa edilmiş 'gizli bir şehir' bulundu

NASA araştırmacısı Chad Greene, gizli şehirdeki tekil yapıların 'daha önce hiç görülmemiş bir şekilde görülebildiğini' belirtti.

A+A-

NASA'daki bilim insanları, Nisan 2024'te Grönland'daki Arktika buzulları üzerinde yaptıkları araştırma sırasında yer altına inşa edilmiş gizli üssü radarlarla yakaladı.

NASA'nın Gulfstream III uçağındaki radar cihazının tespit ettiği, buz altındaki terk edilmiş yapının Soğuk Savaş sırasında ABD Kara Kuvvetleri Mühendislik Birimi tarafından askeri üs olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Camp Century olarak adlandırılan üs, yaklaşık 241 kilometre içeride buzun yüzey katmanlarına oyulmuş devasa bir tünel ağını içeriyor.

1959 ile 1967 yılları arasında, bu alanın Arktika'dan nükleer füze fırlatmanın uygulanabilirliğini test etmek için kullanıldığı bildirildi.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan kriyosferik bilimcisi Alex Gardner, "Buzun yatağını arıyorduk ve Camp Century ortaya çıktı. İlk başta ne olduğunu bilmiyorduk," dedi.

Araştırma sırasında uçakta bulunan NASA araştırmacısı Chad Greene de, "Yeni verilerde, bu gizli şehirdeki tekil yapılar daha önce hiç görülmemiş bir şekilde görülebiliyor," ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle hızlanan buzul erimesi nedeniyle kampın ne zaman tekrar su yüzüne çıkabileceğini tahmin etmek için bölgede haritalandırma yapıyor.

Futurism'e göre uzmanlar, daha önce, sahanın yüzyılın sonuna doğru açığa çıkmaya başlayabileceğini, bunun da radyoaktif atık malzemelerin ve kimyasalların çevreye sızması gibi istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtmişti.

Ancak Camp Century'nin keşfi ekip için tamamen beklenmedik bir sonuçtu. Zira görevin birincil hedefi iklim değişikliğinin Arktik Bölgesi üzerindeki etkilerini incelemekti.

Greene, "Buz kalınlığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan, buz tabakalarının hızla ısınan okyanuslara ve atmosfere nasıl tepki vereceğini bilmek imkansız," diye konuştu.

"Bu da deniz seviyesindeki yükselme oranlarını tahmin etme yeteneğimizi büyük ölçüde sınırlıyor."

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.