Alfa Laval PureSOx ile Denizcilikte Temiz Bir Nefes
IMO’nun sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda denizcilik sektörü, çevresel regülasyonlara uyum sağlamak için yeni çözümler arıyor. Gemi sahipleri, özellikle yakıt kükürt oranındaki sınırlandırmalar nedeniyle alternatif teknolojilere yöneliyor.
Yavuz PERVANE
Alfa Laval Denizcilik Bölümü - İş Geliştirme Müdürü
AB'nin Akdeniz’i Sülfür Emisyon Kontrol Alanı (SECA) ilan etmesiyle birlikte, bölgede 1 Mayıs 2025 itibarıyla kükürt sınırı %0.1'e düşecek. Bu sebeple scrubber teknolojisi önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Seçenekler arasında MGO, ULSFO ve MDO gibi düşük kükürtlü yakıtlar yer alıyor.
Scrubber Teknolojisinin Geleceği
Yakıt seçiminin zaman alacağı ve HFO kullanımının azalacağı öngörülse de 2050 yılına kadar HFO’nun kullanılmaya devam edilmesi bekleniyor. Buradan yola çıkarak, scrubber sistemlerinin de gemilerde 2050’ye kadar kullanılmaya devam edeceği düşünülüyor. Ancak, çeşitli tahminlere göre de carbon capture teknolojisi devreye girmezse fosil yakıtların 2050’ye kadar tamamen ortadan kalkması muhtemel.
Bölgede seyir yapan gemilerde HFO ile MGO arasındaki fiyat farkı, scrubber kullanımını daha cazip hale getiriyor. Alternatif yakıtlar MGO talebini azaltabilir, ancak temiz yakıtlara geçişin yavaş ilerlemesi nedeniyle MGO talebinin azalmayacağı görülüyor. Sürdürülebilir yakıtlar ve yeşil enerji politikaları gelişse bile, denizcilik sektörü bu geçişi tamamlayana kadar MGO talebinin ve fiyatlarının yüksek kalması muhtemel. Kısa ve orta vadede ise fiyatların artış göstermesi bekleniyor. Öte yandan, HFO fiyatlarının düşük kalması MGO ile arasındaki fiyat farkını artırıyor ve bu durum scrubber’ın kısa ve orta vadede cazibesini koruyacağını gösteriyor.
Grafik-1. Scrubber ile donatılmış ve donatılması öngörülen gemilerin sayısını gösteren DNV verileri.
DNV 2023 yılı temmuz ayında paylaştığı verilerde 2025 yılına kadar toplamda scrubber kullanan 5061 gemi olacağını öngörse de güncel verilerine göre bu rakam artmış durumda.
Yine DNV verilerine göre 2025 yılında 242 gemiye daha scrubber montajı gerçekleştirilecek. Scrubber montajı yapılan veya yapılacak projelerin 35%’i yeni inşa ve 65%’i retrofit olarak ayrılıyor. 81%’i open loop, 17%’si hybrid olan mevcut filonun 1%’i closed loop olarak belirtilmiş.
Grafik-2. Scrubber ile donatılmış gemilerdeki scrubber tipilerini gösteren DNV verileri
SECA Bölgelerinde Hava Kirliliğine Çözüm
Araştırmalar, SECA bölgelerindeki sülfür emisyonu kısıtlamalarının hava kirliliğini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor. Örneğin, 2015’te Kuzey ve Baltık Denizi’nde uygulanan %0.1 sülfür sınırı, kükürt dioksit (SO₂) emisyonlarını %24 ile %60 arasında düşürmüştür. Danimarka'da hava kirliliği %50-60 oranında azalırken, Rotterdam Limanı çevresinde SO₂ seviyelerinde %24-37 arası bir düşüş kaydedilmiş. Avrupa Komisyonu’na göre, Akdeniz’in SECA olarak belirlenmesi, sülfür oksit emisyonlarını %80’e, mikro partikül (PM2.5) salınımını ise dörtte bir oranında azaltabilir. Bu girişim, insan sağlığı ve çevreye önemli katkılar sağlayacak ve Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Akdeniz Devletleri ile AB tarafından geliştirilip IMO’ya sunulmuştur.
Alfa Laval PureSOx’un Rolü
Alfa Laval, 2009'dan bu yana 650'den fazla scrubber sisteminin teslimatını gerçekleştirdi. Sistemlerin %80’i open loop, %18’i hybrid, %2’si ise closed loop. Discharge ban uygulamalarıyla birlikte hybrid sistemlere olan talep artıyor. Clarkson verilerine göre, Asya-Pasifik ülkelerinde 2023 ve 2024'te imzalanan 5.000 GT üzeri yeni inşa projelerin %22’sinde scrubber bulunuyor.
Grafik-3. Asia-Pasifik ülkerinde 2023-2024 yılında imzalanmış ve scrubber ile donatılan projelerin scrubber tiplerini gösteren Clarkson verileri
Klasik open loop konfigürasyonuna ek olarak eşanjörler, alkali dozajma sistemi, Alfa Laval scrubber yıkama suyu temizleme sistemi ve sirkülasyon pompaları tedarik ediyoruz. Ek olarak tedarik edilen bu ekipmanların sisteme closed-loop’u entegre etmesiyle sistem kolayca hybrid hale geliyor.
Güçlü Servis Ağı ile 7/24 Kesintisiz Destek
Müşterilerimizi, ekipmanların fabrikadan çıkışından sistemlerin kullanıma alınmasına kadar her aşamada destekliyoruz. Bu süreç mühendislik desteği, montaj ve devreye alma hizmetlerini kapsar.
Sektörün üreticilerden beklediği en büyük destek ise remote destek ihtiyacı. Müşterilerimiz, farklı üreticilere ait devreye alma ve sistem arızalarını çözmek için bize ulaşabiliyor. Güçlü servis ağımız sayesinde dünyanın birçok bölgesinde hizmet verebiliyoruz. Müşterilerimize, nerede olurlarsa olsunlar, tek bir telefon ve e-posta adresi ile 24/7 uzaktan destek sunabiliyoruz.
Daha fazla bilgi için web sitemizden bize ulaşın ve PureSOx ile geleceğin denizcilik çözümlerini keşfedin.
www.alfalaval.com.tr/denizcilik/
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.