1. HABERLER

  2. YURT

  3. Aksaz Deniz Üssü’ne 350 milyon avroluk proje
Aksaz Deniz Üssü’ne 350 milyon avroluk proje

Aksaz Deniz Üssü’ne 350 milyon avroluk proje

Tuğamiral Tayfun Öznel, Aksaz Deniz Üssü’ne TCG Anadolu ve HBT’li denizaltılarımızın konuşlanabileceği yeni rıhtım, iskele ve tesisler yapılacağını bildirdi.

A+A-

Deniz Kuvvetleri Dergisi’nin Ocak 2025 sayısı yayımlandı. Dergide, nükleer tahrikli denizaltıların incelenmesinden, uluslararası hukuk çerçevesinde savaş gemilerinin değerlendirilmesine kadar dikkat çeken yazılar yer aldı. Yeni yılın ilk sayısında, Türkiye’nin Deniz İstihkâm Sınıfı’ndaki ilk amirali Tayfun Öznel ile yapılan bir de röportaj yer aldı. Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı İstihkam Daire Başkanı olan Tuğamiral Tayfun Öznel, büyük ölçekli projelerin müjdelerini verdi.

Amiral Öznel, “Deniz Kuvvetlerinin yeni dönem istihkâm projeleri hususundaki değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Deniz Kuvvetlerimizin her geçen gün artan harekât temposuna gerekli altyapı ve üst yapı desteğini vermek amacıyla ihtiyaçlarımızı yıllık ana ast komutanlıklarımız ve Millî Savunma Bakanlığımız ile koordineli olarak planlıyor ve hayata geçiriyoruz. Yeni inşa ve büyük onarım faaliyetlerimiz etüt, proje ve yapım olarak temelde üç aşama ile takip ediyoruz. Şu an devam eden üzerinde çalıştığımız en önemli ve en büyük projemiz Aksaz’a TCG Anadolu, HBT’li D/A (havadan bağımsız tahrikli dizel-elektrik denizaltılar) ve diğer deniz unsurları için rıhtım, iskele ve sahil kolaylık tesisleri yapılması işidir. Bahse konu işimizin proje çalışmaları tamamlanmış olup yaklaşık 350 milyon avro gibi bir tahmini maliyet olacak projenin hayata geçirilmesi için alternatif finansman çözümleri belli bir aşamada devam etmekte olup 2025 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından ihale edilmesini bekliyoruz. Diğer önemli projelerimizi aşağıda liste halinde sunuyorum."

Acil harekât ihtiyaçları kapsamında
Yapım ve proje aşamasında devam eden/teklif edilen işler;

- TCG Anadolu gemisinin Aksaz Deniz Üs Komutanlığı onarım rıhtımında konuşlanmasına yönelik ihtiyaçlar,

- İstanbul Boğaz Komutanlığı Umuryeri Kışla Binası yapımı,

- Yolluca İskelesi'ne LCT rıhtımı ve kapak atma yeri yapımı,

- SAS Komutanlığına Eğitim Havuzu, Eğitim Kulesi, Bot Bakım Ambarı, Garaj/Kademe/ Sundurma Binası yapılması,

- Marmaris Lojmanları arazisinde bulunan boş alanlara 80 adet ilave konut yapılması işi,

- Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında HA Hangarı yapımı ve deniz vasıtaları için (uçak, helikopter) hangar inşası ile uçak ve helikopter park sahasının genişletilmesi,

- Çanakkale Deniz Hava Grup Komutanlığına çok maksatlı hava aracı bakım hangarı ve park sahası yapılması,

- Çanakkale'de fırkateyn ve denizaltı konuşlanabilmesi maksadıyla 2 adet parmak iskele inşası ile elektrik altyapısının modernizasyonu,

- TCG Derya gemisinin Aksaz Deniz Üs Komutanlığında konuşlanmasına yönelik altyapı ihtiyaçları,

- Gölcük, Çanakkale, Aksaz bölgelerine 60'şar adet, Toparlar bölgesine 84 adet, Mersin, Antalya ve Topel bölgesine 40’ar adet, Foça bölgesine 32 adet, Karadeniz Bölge Komutanlığına 20 adet vardiya yatakhanesi yapımı.

2025 Yılında Proje ve Etüt Faaliyetleri Kapsamında Teklif Edilen İşler;

- Gökçeada'da fırkateyn ve denizaltı konuşlanmasına yönelik altyapı ve üstyapı ihtiyaçları (1'inci etap)

- Donanma Komutanlığının barış dönemi konuşlanması maksadıyla Yedek Gözetleme Koordinasyon Merkezi’ni içeren yeni karargâh binası inşası,

- Amfibi Deniz Piyade birliklerinin Aksaz Büyükkaraağaç bölgesinde konuşlanmasına yönelik altyapı ve üstyapı ihtiyaçları,

- İnsansız Deniz Aracı altyapı ihtiyaçları (Aksaz, Foça, Çanakkale, Gölcük, Mersin, Karadeniz Ereğli),

- Deniz Aracı Grup Komutanlığının Didim/Aydın'da tesis edilmesine yönelik altyapı/ üstyapı ihtiyaçları,

Ayrıca, projesi tamamlanan “KKTC İskele Boğaz Mevkii Kolaylık Tesisleri"nin Geliştirilmesi (birinci aşama)” işinin yapımına yönelik kaynak ihtiyacının KKTC ile yapılacak iktisadi ve mali işbirliği anlaşması kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilecek kaynak ile yapım faaliyetine başlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Aksaz deniz üssü
2000 yılında inşası tamamlanan Aksaz Deniz Üssü, Türk Deniz Kuvvetlerinin Ege sahillerinin güneydoğusundaki deniz üssüdür. Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Karaağaç Körfezi’nde yer alır. Burası büyük bir donanmayı barındırma kapasitesine sahip en uygun doğal liman olarak Osmanlı tarihi belgelerinde Piri Reis tarafından dile getirilmiştir. Doğu Akdeniz için stratejik önemdedir.

Askeri binalara ek olarak kışla ve sosyal tesisler, 8 bin (32 km2) hektar arazi üzerine kurulmuştur. Altı helikopter üste konuşludur. Güney Deniz Saha Komutanlığına bağlı olan üste, Harp Filosu Komutanlığı Güney Görev Grubu bağlısı gemiler, Su Altı Savunma (SAS) ve Su Altı Taarruz (SAT) timleri bulunmaktadır.

‘Denizlerden karaya bakmak gereklidir’
Amiral Öznel, “Türkiye’nin gerek jeopolitik konumu gerekse bir yarımada oluşu sebebiyle deniz tarihi alanındaki gelişimimizi ve bugüne ilişkin küresel çatışma/işbirliği bağlamında Mavi Vatan’da caydırıcı bir güç olmamızı nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Denizdeki harpte ‘cepheler’ yoktur, bir tarafın işgal edip savunduğu öteki tarafın da taarruz ettiği veya kuşattığı hatlar yoktur. Harp filonuzun yaşı ve sayısı, yetişmiş insan gücünüz, üslerinizin konumu, lojistik imkân ve kabiliyetleriniz olası bir harpte sizi sahada belirleyici güç haline getirecek faktörlerdir.

“Atatürk’ün öngörüsü ile söylediği ‘Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti'nin donanması da mühim ve büyük olmak gerektir.’ sözünün rehberliğinde bir yarımada üzerine kurulu ülkemizi, denizlerin sunduğu bütün imkânlardan faydalanarak, küresel bir deniz gücü haline getirmek için ülke olarak topyekûn seferber olmamız gereklidir. TCG Anadolu’nun yarattığı güç çarpanı etkisiyle daha da güçlenen ve Orta Ölçekli Küresel Güç Aktarımı Yapabilen Deniz Kuvveti seviyesine yükselen donanmamız yenilenen platformlarıyla gücüne güç katmaya devam etmektedir. Ülkemizin 21. yüzyılda refahını artırmak ve güvenliğini sağlamak için artık küresel boyutta düşünmek mecburiyetinde olduğumuz etrafımızda yaşanan gelişmelerin sonucu açık ve net ortadadır. Küresel bir deniz gücü oluşturmak için kara tehdit algılanmasından kurtulmak, denizlerden karaya bakmak gereklidir. Dünya üzerinde barışın sağlanması ve deniz ticaret yollarının emniyeti için Deniz Kuvvetlerine önem verilmesi gerektiği açık ve nettir. Bu çerçevede, küresel bir aktör olarak ülkemizin en fazla kullanacağı araçlardan birisi sahip olacağı küresel bir deniz gücü olacaktır. Bir yarımada olan ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti küresel bir deniz gücü olabilmek için stratejik bir konuma sahiptir. Deniz Kuvvetleri Komuntalığımız kendi yetişmiş personeli marifetiyle kendi tersanelerinde inşa ettiği MİLGEM projesini ihraç eden bir kuvvet haline gelmiştir. Yeni açılan Aksaz ve Mersin tersaneleri ile bu kapasitesini artırmak yönünde büyük bir aşama kaydetmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri hâlihazırda Somali ve Libya’da dahil olmak üzere anavatandan binlerce mil mesafede kendisine verilen görevleri personelinin gayret ve azmi ile yerine getirmeye devam etmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.