ABD Donanması, gemi üretiminde sıkıntılar yaşıyor
Defense News tarafından yapılan habere göre ABD Donanması, gemi üretiminde sıkıntılar yaşıyor ve bunun sebeplerinden birisi insan kaynağı.
Habere göre işgücü kıtlığı, Donanmanın küresel tehditlerin arttığı bir dönemde gemi üretimi ve bakımında gecikmelere yol açan sayısız zorluktan biri. Değişen savunma öncelikleri, son dakika tasarım değişiklikleri ve maliyet aşımlarıyla bir araya geldiğinde ABD, emrindeki gemi sayısı bakımından Çin’in gerisine düştü ve fark giderek büyümekte.
Kongre Bütçe Ofisi’nde uzun yıllardır denizcilik analistliği yapan Eric Labs, donanma gemi yapımının şu anda “korkunç bir durumda” olduğunu, çeyrek asrın en kötüsü olduğunu söylüyor. Bu bağlamda Labs, “Endişeleniyorum. Bu sorundan kurtulmanın hızlı ve kolay bir yolunu göremiyorum. Bu soruna girmemiz uzun zaman aldı.” ifadelerini kullanmakta.
Konuyla ilgili olarak örnek vermek gerekirse Marinette Marine, ABD Donanması’nın en yeni savaş gemileri olan 6 adet güdümlü füze fırkateyni inşa etmek için sözleşme altında ve 4 tane daha inşa etme opsiyonu var. Ancak Labs’a göre tersanenin yılda yalnızca bir fırkateyn üretecek kadar işçisi var. Sektörün en büyük sorunlarından biri, emekliye ayrılan ve onlarca yıllık deneyimlerini de beraberinde götüren tecrübeli işçilerin, yeni gemiler inşa etmek gibi zorlu bir iş için işçi bulma ve elde tutma.
Bu kapsamda iş gücü yetiştirmek için ABD genelindeki tersaneler, işçilere yüksek teknolojili savaş gemileri inşa etmek için ihtiyaç duydukları becerileri sağlamak amacıyla eğitim akademileri kurdu ve teknik kolejlerle ortaklık yapıyor. Denizaltı üreticileri ve Donanma, üretim kariyerlerini desteklemek için bir ittifak oluşturdu ve tersaneler, işe alındıktan sonra işçileri elde tutmak için avantajlar sunuyor. Ancak tüm bunlar da sorunun çözümünde katkıda bulunmuyor.
Diğer bir sorun ise Donanma’nın gereksinimleri ve tasarımları sık sık değiştirmesi olarak ifade ediliyor. Bu durum, Donanma’nın en yeni uçak gemisi USS Ford’da maliyet aşımı, teknolojik zorluklar ve gecikmelerde; roket destekli mühimmatlar çok pahalı hale geldikten sonra gizli muhrip programındaki bir silah sisteminin artırılmasında; ve bozulmaya yatkın olan Donanma’nın hafif zırhlı kıyı muharebe gemilerinden bazılarının erken emekliye ayrılmasında görülmekte.
İşleri daha da karmaşık hale getiren şey ise Donanmanın kontrolü dışında olan bir şey: Küresel tehditlerin değişen doğası. ABD Donanma’sı geçmiş on yıllardaki Soğuk Savaş’tan, Orta Doğu’daki savaşlara, Çin ve Rus donanmalarının artan rekabeti, Somali açıklarındaki korsanlıklar ve Yemen’deki Husi isyancıların ticari gemilere yönelik sürekli saldırıları gibi güncel tehditlere kadar çeşitli tehlikelere uyum sağlamak zorunda kaldı. Ancak yaşanan son gelişmeler gemi inşasının ritmini bozdu ve uzun vadeli yatırımları ve planlamayı engelledi.
Kaynak: Defencetürk
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.