1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı’ndan Maersk’e Amerikan Yapımı Gemi Çağrısı
ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı’ndan Maersk’e Amerikan Yapımı Gemi Çağrısı

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı’ndan Maersk’e Amerikan Yapımı Gemi Çağrısı

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı Carlos Del Toro, Danimarka'da gerçekleştirilen bir görüşmede Maersk'in CEO'su Vincent Clerc'e, Amerikan yapımı gemilere yatırım yapma çağrısında bulundu. 

A+A-

Danimarka’da düzenlenen bir toplantıda, ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı Carlos Del Toro, dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden biri olan AP Moller-Maersk CEO'su Vincent Clerc'e "Amerikan tersanelerinden gemi siparişi verin" şeklinde sıra dışı bir teklif sundu.

Del Toro'nun bu hamlesi, ABD'nin denizcilik ekosistemini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Özellikle donanma gemi inşa programlarında yaşanan gecikmeler ve bütçe aşımı nedeniyle, ABD’nin Koreli gemi yapımcılarını ülke pazarına çekmeye yönelik çabalarıyla paralel bir adım olarak görülüyor.

Bakan Del Toro, bu strateji ile Amerikan tersanelerini modernize etmek ve bu alanda iş ilgisini artırmak istediklerini belirtti. "Dünyanın önde gelen ticari nakliye şirketlerini Amerikan tersanelerinde inşa edilecek yeni gemilere olan taleplerini dile getirmeleri için çekmek, denizcilik siyaset stratejimizin bir sonraki adımıdır." şeklinde konuştu.

Ancak, bu teklifin Maersk gibi küresel bir denizcilik devi için ne kadar cazip olduğu belirsizliğini koruyor. Del Toro'nun çağrısına rağmen, Maersk CEO'su Clerc henüz bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Sekreterlik ofisinden yapılan açıklamaya göre, Maersk ekibi önümüzdeki haftalarda ABD'ye yapacakları ziyarette bu konuyu tartışmaya devam edecek.

Maersk’in ABD bayraklı bir bölümü bulunsa da, bu iş birimi yabancı yapımı gemileri işletiyor. Amerikan yapımı konteyner gemileri ise genellikle yerel veya kısmen yerel rotalarda kullanılıyor ve kapasite olarak daha küçük boyutlardaki gemilerden oluşuyor. Maersk'in filosundaki gemiler ise 24.000 TEU’ya kadar değişen kapasitelere sahip ve büyük bir kısmı yabancı yapımı.

Bakan Del Toro, Amerikan gemi yapımını finansal olarak daha cazip hale getirmek amacıyla ABD Enerji Bakanlığı, Denizcilik İdaresi ve Kongre ile iş birliği yapacaklarını belirtti. Del Toro, DOE’nin Title 17 temiz enerji finansman programı gibi düşük faizli kredi fırsatlarının, Amerikan yapımı çift yakıtlı ticari gemiler için önemli bir teşvik olabileceğini vurguladı. "Hesaplamamıza göre, dünyanın en büyük nakliye şirketlerinin yeni inşa siparişlerinin büyük bir kısmı Amerikan kıyılarına getirildiğinde, Donanma gemi inşası ve deniz taşımacılığına önemli getiriler sağlanacak." diye ekledi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.