1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. 19. yüzyıldan kalma şampanya ve lüks eşyalarla yüklü gemi enkazı bulundu
19. yüzyıldan kalma şampanya ve lüks eşyalarla yüklü gemi enkazı bulundu

19. yüzyıldan kalma şampanya ve lüks eşyalarla yüklü gemi enkazı bulundu

Polonyalı dalgıçlar tarafından keşfedilen antik geminin, porselen eşyalar ve yaklaşık 100 şişe şampanya ve maden suyu da dahil olmak üzere lüks eşyalarla dolu olduğu belirtildi.

A+A-

Şampanya yıllandıkça güzelleşir derler ama 19. yüzyıldan kalma bir şişeyi tatmaya cesaret edebilir misiniz?

Polonyalı dalgıçlar kısa süre önce yaptıkları bir dalışta, eski bir balıkçı teknesi sanılabilecek bir batığa rastladı. Sonar pek bir şey göstermiyordu, bu da yüzeyin altında ilgi çekici pek bir şey olmadığına işaret ediyordu.

gemi-enkazinda-sampanya-siseleri-bulundu-2.jpg

Yine de dalgıçlar Marek Cacaj ve Pawel Truszynski batık etrafında daha fazla araştırma yapmaya karar verdi. Meraklarının karşılığını, Baltık Denizi'nin 190 metre derinliğindeki iyi korunmuş 19. yüzyıldan kalma yelkenliyi iki saat boyunca araştırmalarının ardından aldılar: enkazın içinde saklı halde eski şampanya şişeleri bulunuyordu.

Ekibin lideri Tomasz Stachura'ya göre, aralarında şampanya şişeleri, maden suyu şişeleri ve porselen eşyaların da bulunduğu lüks eşyalar, Stockholm'deki kraliyet sofrasına ya da Rus Çarı'nın St. Petersburg'deki mülküne götürülmek üzere yola çıkmıştı.

Stachura bu hafta Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, "40 yıldır dalış yapıyorum ve genellikle bir gemi enkazında bir ya da iki şişe bulduğumuz olur ancak bu kadar çok sayıda şişe keşfetmek benim için bir ilk" dedi.

O dönemde tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanılan maden suyu markası Selters, taştan yapılmış şişelerin üzerine basılmıştı.

gemi-enkazinda-sampanya-siseleri-bulundu-3.jpg

Stachura, şampanya markasının hala belirlenemediğini ancak dikkatli bakıldığında bir mantarın üzerinde R harfinin görülebildiğini belirterek, içindekilerin hala iyi durumda olduğunu düşündüğünü söyledi.

Stachura, "Bu derinlikte enkaz mükemmel korunmuş durumda, sıcaklık sabit, akıntı yok ve karanlık," dedi. "Bu da enkazı harika bir şekilde koruyor."

gemi-enkazinda-sampanya-siseleri-bulundu-4.jpg

Uzmanların Baltictech ile temasa geçtiğini ve şişelerin içeriği üzerinde laboratuvar testleri yapmak istediklerini belirten Stachura, enkazın araştırılmasında bir sonraki adımlara karar verecek olanların İsveçli yetkililer olduğunu söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.